greek
Αρχική arrow Νέα arrow ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΦΩΤΩΝ 2018 ΣΤΟ ΒΩΛΑΚΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΦΩΤΩΝ 2018 ΣΤΟ ΒΩΛΑΚΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν μαζί μας σ' ένα καταιγιστικό τριήμερο στον όμορφο Βώλακα Δράμας στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2018 με αφορμή την συμμετοχή μας ως κουμπάρων στην τέλεση του παραδοσιακού γάμου.

Ζήσαμε από κοντά τα δρώμενα του τριήμερου των Φώτων σε όλη τους την έκταση και γευτήκαμε το μεθυστικό παλιό άρωμα του ατόφιου κι ανεπιτήδευτου λαϊκού μας πολιτισμού.

Έχουμε την πλήρη και αληθή αίσθηση ότι οι άνθρωποι του Βώλακα δεν αναπαριστούν, αλλά βιώνουν με κάθε σημασία της λέξης αυτής τα έθιμα και τις τελετές τους όπως αυτές τους παραδόθηκαν από παππούδες και γιαγιάδες χρόνους πριν.


Νιώθουμε τυχεροί που δίπλα τους γίναμε κοινωνοί και μύστες δρώμενων και πράξεων οι οποίες φέραν άλλοτε απόκρυφα νοήματα κι άλλοτε ανερμήνευτα αινίγματα από πολύ παλιά, τυλίγοντάς μας σε μια αύρα εκστατικής μαγικής ψυχοτροπίας.

Είδαμε το τολμηρό έθιμο της Μπάρας όπου τα νιόπαντρα ζευγάρια της περασμένης χρονιάς διέρχονται χορεύοντας μέσα από την παγωμένη στέρνα συνοδεία μουσικής και ποτού. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στην πλατεία την ετοιμασία της βραστής γίδας και γευτήκαμε το ζεστό κρασί που μας πρόσφεραν τα φιλόξενα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ όλο το βράδυ στο χωριό εκτυλισσόταν οι καθιερωμένες αρπαγές και κλεψιές αντικειμένων τα οποία εκτέθηκαν το άλλο πρωί στην πλατεία για αγοραπωλησία με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου του Συλλόγου.

Την επόμενη μέρα αντικρίσαμε τους τρομερούς στην όψη κι αμίλητους Αράπηδες που μέσα σ’ ένα συμπαγές διονυσιακό πανδαιμόνιο ήχησαν τα 40κιλα κουδούνια τους για άλλη μια χρονιά, με όση δύναμη είχαν, ξορκίζοντας μακριά κάθε κακό πνεύμα κι οιωνό. Τα Χαράπια, όπως είναι γνωστά, αφού ετοιμαστούν και ντυθούν τη μοναδική για τον καθένα πρωτόγονη φορεσιά, ξεπροβάλουν από κάθε γειτονιά και πλησιάζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού με έναν ιδιότυπο πλαγιαστό βηματισμό - χορό και εκεί σχηματίζουν μια φρενήρη αγέλη άγριων πλασμάτων που εξουσιάζουν τις επόμενες ώρες το χώρο. Ο συνεχής και σταθερός ήχος από τις κρούσεις των κουδουνιών δημιουργεί μια βακχική έξαψη σε μύστες και θεατές που παρακολουθούν ένα θέαμα έξω από κάθε κανονικότητα και κοσμιότητα. Κατά διαστήματα ο χορός των αράπηδων εξαγριώνεται από τις κωδικοποιημένες συμπεριφορές άλλων χαρακτήρων που συμμετέχουν, όπως του «τσαούση» και της «νύφης», ακολουθούν συμπλοκές, εικονικοί αποκεφαλισμοί και άλλες συμβολικές δράσεις.

Είναι συγκλονιστική η εικόνα των μικρών παιδιών που ζωσμένα την άγρια αμφίεση μοιάζουν με μικρά ζώα που δίπλα στους μεγάλους μιμούνται, μαθαίνουν και κραδαίνουν με δύναμη το διχαλωτό ρόπαλο της κρανιάς, διεκδικώντας το δικό τους ζωτικό χώρο. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει τη σοφία, πειθώ και πίστη των μεγαλυτέρων του χωριού που έχουν τη χαρά να βλέπουν τη νέα γενιά να τους διαδέχεται επάξια.

Το ίδιο βράδυ ξεκινάει το έθιμο του γάμου που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα. Μια ομάδα γυναικών κάθε ηλικίας ντυμένων με την παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία επισκέπτεται και καλεί με τραγούδια τους κουμπάρους. «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε, εμείς εδώ ήρθαμε γιατί σας αγαπούμε…»

Την επόμενη, είναι η μέρα του «μπάμπιντεν» κι ενώ στην πλατεία ο Σύλλογος κερνάει ζεστό τσάι μαζεμένο από τις πλαγιές του Φαλακρού, συνεχίζεται το κάλεσμα των κουμπάρων από ομάδα αντρών αυτή τη φορά με τραγούδι, γκάιντα, νταχαρέ και χορό και ολοκληρώνεται με τον ερχομό του γαμπρού, ένα όμορφο παλικάρι 20 χρονών από Γέργεγη Ηρακλείου Κρήτης.

Εκτυλίσσεται μια μικρή γιορτή με όλους τους συμμετέχοντες στο δρόμο με κεράσματα, τσίπουρο, κρασί και το κόψιμο της πατροπαράδοτης πίτας. Στη συνέχεια όλοι αναχωρούν για το σπίτι της νύφης. Έξω από το σπίτι της προσφέρονται δώρα κι ανταλλάγματα προς τιμή της. Είναι μια κοπέλα 16 χρονών κρυμμένη κάτω από την παραδοσιακή Βωλακιώτικη φορεσιά, κανείς δε βλέπει το πρόσωπό της. Όλη η πομπή καταλήγει στην πλατεία για το μυστήριο που έχει άκρως σατυρικό χαρακτήρα κι αφού ολοκληρωθεί ακολουθεί χορός στην πλατεία του χωριού για όλους. Ακολουθούν διάφορα τελετουργικά, όπως το σπάσιμο του πήλινου ασκού με το κρασί από τον γαμπρό, το άλειμμα με βούτηρο στο κατώφλι του σπιτιού του γαμπρού από τη νύφη και τέλος το ξεσκέπασμα της τελευταίας από τον κουμπάρο. Με το τέλος του γάμου εμφανίζονται οι απόκοσμες και φρενιασμένες Αρκούδες με γούνινη ολόσωμη φορεσιά χορεύοντας και χτυπώντας με τα δύο τους χέρια το κουδούνι τους μέχρι αργά το βράδυ....

Τις μέρες αυτές δεθήκαμε με τους κατοίκους του χωριού, ζήσαμε για λίγο στους δικούς τους γιορτινούς ρυθμούς κι είμαστε για πάντα ευγνώμονες για αυτό. Γνωρίσαμε όμως και φίλους από μακριά, από άλλες περιοχές τις χώρας, αλλά κι από άλλες χώρες, Κύπρο, Γαλλία, Ολανδία...

Γνωρίσαμε όμορφα νέα πρόσωπα που στα μάτια και την καρδιά τους λάμπει η ζεστή φλόγα της παράδοσης κι ευχόμαστε πάντα να ανταμώνουμε σε τέτοιες χαρές.

Δημήτρη, Άγγελε, Σταυρούλα, Κυριακή, Χρυσάνθη, Γεωργία, Μόδεστε, Θούλη, Τάνια, Ανέστη, Γιάννη, Θοδώρα, Κώστα, Αναστασία, Απόστολε, Παναγιώτα, Βασιλική, Κωνσταντίνα, Αλέξανδρε, Βίκυ, Σταύρε, Γιάννη, Στράτα, Ελένη, Ιάσονα, Άλκιστι, Εβελίνα, Μάξιμε, Επαμεινώνδα, Αριάδνη, Νεφέλη, Εμμανουήλ, Αμαρυλλίδα, Ωρίωνα…. Ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε επίσης το χορευτικό μας τμήμα και τον Γιάννη για το δανεισμό των δικών μας Θρακιώτικων παραδοσιακών ενδυμασιών.

* * * *

www.chrysallida.gr

"You don't have to call it music, if the term shocks you"

(Αντι)Μουσικές Δράσεις ΦΕΞ-ΠΑΚΕΘΡΑ από το 2005.

Με την ευγενική υποστήριξη

Γαλακτοκομικά Κόλλιας - Παντοπωλείο Παραδοσιακό - Κτήμα Βουρβουκέλη
Music label www.eclipsis.gr

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 - 6937120986

www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI

Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.